دانلود کاتالوگ مکانیکال سیل بورگمن
دانلود کاتالوگ مکانیکال سیل در صفحه خود محصول امکان پذیر است.
لیست قیمت مکانیکال سیل بروگمن
جهت اطلاع از لیست قیمت مکانیکال سیل بورگمن با کارشناسان ما تماس بگیرید.
تعریف مکانیکال سیل چیست؟
انواع اصطلاحات و نام های رایج مکانیکال سیل mechanical seals شامل: آب بند مکانیکی، فیبرو فنر، سیل مکانیکی ، نشت گیر می باشد. اصولا تمامی دستگاهای برقی که دارای یک محور متحرک هستند که مایعی از آنها عبور می کند دارای یک قسمت آب بند می باشند و این آب بند ها وظیفه جلوگیری از نشت مایع را دارد. این آب بند ها در کل به چند دسته تقسیم می شوند که نخهای گرافیتی و مکانیکال سیل بورگمن از پرکاربرد ترین آنها می باشند.
مکانیکال سیل بورگمن تقریبا در تمامی صنایع کاربرد دارد. در حقیقت هرجا که یک محور در حال چرخش باشد و مایع را حرکت دهد، مکانیکال سیل بورگمن نقش مهمی در آب بندی مایعات را ایفا می کند. در کل می توان گفت که یکی از قطعات اصلی هر الکترو پمپ سیل مکانیکی می باشد. و وظیفه آن جلوگیری از نفوذ آب به داخل موتور می باشد.
شرکت های تولید کننده براساس نوع مصرف در صنایع مختلف آب بند مکانیکی را طراحی و تولید می نمایند. و این طراحی شامل نوع جنس بدنه و شکل ظاهری سیل می باشد. به طور کلی این دسته بندی ها را می توان به سیل همزن ها برای صنایع دارویی و شیمیایی، سیل های روغنی برای صنایع پتروشیمی، سیل های معمولی که بیشترین مصرف را در کاربرد های خانگی و کارگاهی دارند و …. که البته این نوع دسته بندی برای هر شرکت با نام جداگانه ای نامگذاری می شود. ولی به صورت کلی این می توان به همین موارد اشاره نمود.
مکانیکال سیل eCartex
تعویض سیل Splitex
مکانیکال سیل پمپ
کمپرسور سیل
سیل های صنایع دریایی
سیل های همزن
اجزاء مکانیکال سیل بورگمن
به طور کلی مکانیکال سیل از ۲ جزء اصلی تشکیل شده که یک بخش آن قسمت ثابت نام دارد که به آن کفه ثابت و یا (Stationary) میگن و قسمت دوم که سمت متحرک سیل یا به عبارتی کفه متحرک (Rotary) گفته می شود. هر یک از مدل های مکانیکال سیل بنا به نوع مصرف دارای قطعات خاصی می باشند ولی به طور کلی قطعاتی که همه آنها به صورت مشترک می باشند شامل:
کفه ثابت (Stationary)
این قسمت از مکانیکال سیل بر روی محفظه پمپ با اورینگ محکم قرار می گیرد. جنس این قطعه به طور معمول از استیل می باشد که بر اساس نوع ساخت از استیل ۳۰۴ یا از استیل ۳۱۶ ایتفاده می شود. خود قسمت کفه ثابت نیز دارای دو قسمت مهم می باشد که بر روی آن قرار گرفته است. قسمت پشتی که مستقیم روی پمپ سوار قرار می گیرد و قسمت جلویی که با کفه متحرک سیل در ارتباط می باشد. این قسمت دارای حساست بالایی بوده و دائما با کفه متحرک در تماس می باشد. که همواره باعث سایش می شود. در کل یکی از دلایل خرابی در مکانیکال سیل ها از بین رفتن این قسمت بوده که برقراری تماس با کفه متحرک و همچنین خاصیت آب بندی را از دست میدهد.
در کل بر اساس نوع نیاز و نوع بکار گیری سیل می توان جنس این قسمت را تغییر داد ولی به طور کلی برای این قسمت از سیلیکون کربن، سیلیکون وایتون و یا از تنگستن استفاده نمود که قطعا بهترین و قوی ترین آن تنگستن می باشد.
کفه متحرک (Rotary)
کفه متحرک مکانیکال سیل بر روی شفت یا محور پمپ قرار میگیرد و مثل کفه ثابت جنس این قسمت نیز از استیل ۳۰۴ یا از استیل ۳۱۶ ساخته می شود. همچنین خود کفه متحرک نیز دارای یک قسمت جلویی می باشد که با کفه ثابت در تماس است و این قسمت که به اصطلاح Face نیز به آن گفته می شود بر اساس نوع کاربرد سیل، به طور مثال در پمپ های معمولی و یا پمپ هایی که کار انتقال مایعات داغ را انجام می دهند، می توان جنس face را انتخاب کرد که معمولا از جنس سیلیکون ، وایتون، کربن ، تنگستن استفاده می شود.
از کفه متحرک مکانیکال سیل در خیلی از کاربری های صنعتی قابل استفاده می باشد. آنها باعث می شوند آب بندی مناسبی بر روی پمپ شکل بگیرد و از ورود مایع بع درون دینام جلوگیری می کنند. این نوع از کفه ها به طوری طراحی می شوند که حتی در شفت های بسیار سریع نیز قابلیت کارکرد را دارند. طراحی در مدل های مختلف و با جنس های مختلف این امکان را به کاربر می دهد که براحتی بتواند مناسب ترین کفه و در نهایت بهترین مکانیکال سیل را برای پمپ خود انتخاب کند.
فنر مخروطی (Spring)
این فنر باعث می شود که کفه متحرک به طور کامل به قسمت ثابت چسبیده و جلوی عبور هرگونه مایعات را بگیرد. البته این فنر در مدل ها مختلف با اشکال مختلفی ساخته می شود. که بنا به نوع کارکرد و مصرف طراحی و ساخته می شوند. بطور کلی جنس این فنر های از استیل بوده و در برابر آب و خوردگی مقاوم می باشند.
این قطعات بنا به نوع ساخت فیبر و فنر ها دارای اشکال متفاوت با جنس متفاوت می باشد. ولی در همگی آنها این اجزاء وجود دارند.
تنگستن Tungsten
وایتون Viton
لاستیکی Rubber
کربن Carbon
جنس قطعات کفه مکانیکال سیل Mechanical seal
NBR مقاوم در برابر فشار، روغن و فرسایش با خاصیت مکانیکی و لاستیکی بالا همچنین مناسب جهت استفاده به همراه الکل، آب و روغن با دمای ۲۰- تا ۱۰۰+ درجه سانتی گراد
EPDM مقاوم در برابر دماهای بالا و پایین و مواد شیمیایی و قابل استفاده به همراه اسیدهای ضعیف با دمای ۳۵- تا ۱۵۰+ درجه سانتی گراد
Viton مقاوم در برابر حرارت، روغن، مواد شیمیایی و دارویی و اسیدها و الکل و قابل استفاده به همراه مواد شیمیایی خورنده با دمای ۲۰- تا ۱۸۰ درجه سانتی گراد
Silica Gel مقاوم در برابر ازن، فرسایش، اسید استیک، آمونیاک و الکل و قابل استفاده به همراه الکل با دمای ۵۰- تا ۲۱۰ درجه سانتی گراد
لاستیک با پایه کلر مقاوم در برابر فرئون و نفت و قابل استفاده به همراه اسید و الکل غیر ارگانیک با دمای ۳۰- تا ۱۳۰ درجه سانتی گراد
Tungsten از بالاترین و مقاومترین نوع کفه می باشد که شبیه به شیشه می باشد. مکانیکال سیل های ساخته شده از تنگستن دارای مقاومت بالایی در برابر حرارت می باشند و توانایی کارکرد در طولانی مدت را دارند. تنگستن فلزی کمیاب و گرانبهاست که دمای ذوب آن ۳۴۲۲ درجه سیلیسوس بوده و چگالی آن ۱۹٫۳۰ برابر چگالی آب می باشد و در حدود ۱٫۷ برابر چگالی سرب و نزدیک به در حقیقت می توان گفت که چیزی نزدیک به اورانیوم و طلا می باشد.
انواع مکانیکال سیل
سیل های مکانیکی بر اساس نوع کارکرد و نیاز مصرف کننده به دسته های مختلفی تقسیم بندی می شود. در کل مکانیکال سیلها برای آب بندی و جلوگیری از ورود مایع از پمپ به دینام الکتریکی می باشد در حقیقت به جهت جلوگیری از آسیب به موتور الکتریکی از آب بند استفاده می شود. در کار های مختلف بنا به نوع مصر که می توان در مصارف خانگی ، پزشکی ، نفت و پتروشیمی ، هر کدام نیاز به پمپ خاص خود و تبیعتا هر کدام نیازمند مکانیکال سیل خاص خود می باشد. بنابراین طراحان و مهندسان تصمیم به طراحی های سیل های مختلف برای انواع پمپ ها کردن تا بدین صورت بتوانند رضایت کاربر را جلب نمایند.
مکانیکال سیل فشاری Pusher seal
مکانیکال سیل های فشاری Pusher seal از یک کفه ثانویه استفاده می کنند که به صورت محوری و چرخشی در جهت حرکت کفه اصلی حرکت می کند. در نقطه مقابل مکانیکال سیل های غیر فشاری از یک کفه ثابت بهره می برند که در مقابل کفه متحرک که بر روی شفت نصب شده قرار می گیرد. از سری مکانیکال سیل های معروف که بدین شکل طراحی و ساخته می شوند می توان به مدل های سری AX و مدل های M3N، M7N و مدل HRN اشاره نمود.
مکانیکال سیل لاستیکی Elastomer Seal
مکانیکال سیل لاستیکی جزء سیل های غیر فشاری بوده که کفه ثابت آن بر روی پمپ نصب می گردد و قسمت دوم آن بر روی شفت و بدین صورت عملیات آب بند را انجام می دهد. جنس الاستومر یا لاستیک بکار رفته در این فیبر و فنر از NBR (P), EPDM (E), FKM (V), HNBR (X4) می باشد. که بنا به نوع کارکرد می توان آن را تغییر داد. از این نوع مکانیکال سیل در پمپ هایی که در تامین آب شیرین، سیستم های مهندسی ساختمان، فاضلاب، صنایع غذایی و تولید شکر، صنعت خمیر و کاغذ، نفت و پتروشیمی، لبنیات، پمپ های استاندارد که مایع عبوری از آنها دارای حرارت بالا نمی باشند و حجم ذرات عبوری از آنها بالا نبوده استفاده می گردد. نمونه سیل های معروف از این دسته می توان به مدل های سری MG ، سری BT و سری EA اشاره نمود که به طور مثال می توان به MG1 و MG9 اشاره نمود.
مکانیکال سیل متال بیلوز Metal Bellows
متال بیلوز نوعی مکانیکال سیل غیر فشاری می باشد که از یک قسمت فلزی در انتهای سیل بهره می برد که عملکرد فشار را برای دو کفه سیل فراهم می کند. این نوع مکانیکال سیل ها قابلیت استفاده در دمای های بالا را دارند به همین دلیل از آنها در صنایع نفت و پتروشیمی نیز استفاده می گردد. کارکرد این دسته از سیل های مکانیکی به دین شکل است که با فشار قسمت bellows که از جنس فلز می باشد، فشرده شده و کفی ۲ سیل را به هم متصل می کند و سپس با آزاد سازی مجدد کفه ها را از حالت فشار خارج می کند. از مزیت های این نوع سیل این است که نیازی با بالانس بودن با شفت اصلی ندارد و خود به تنهایی دارای انعطاف پذیری بالایی می باشد که می تواند این عدم تعادل را جبران کند. از سری سیل های معروف در این مدل می توان به MF95 و MFL85 اشاره نمود.
مکانیکال سیل ۲ تکه یا (Split seal)
یکی از معایب مکانیکال سیلها Mechanical seal این بود که در زمانی که آب بند دچار مشکل می شود باید کل مجموعه پمپ باز شود و آن سیل تعویض گردد. بنابراین تولید کنندگان به این فکر افتادند تا کاری کنند که دیگر برای تعویف این قطعه نیازی به باز کردن کل مجموعه نباشد. بنابراین دست به تولید سیلهای دوتکه زدند. البته هنوز استفاده از این نوع مکانیکال سیل فراگیر نشده ولی آینده آب بند های امروزی را Split seal ها تشکیل می دهند. سیل های دو تکه یا اسپیلیت سیلها از ۲ قسمت تقسیم می شوند که به کاربر این اجازه را می دهد تا بدون باز کردن پمپ بتواند به راحتی مکانیکال سیل را تعویض کند. در حال حاضر به دلیل هزینه بالای این سیل، در خیلی از پمپ ها استفاده نمی شود و فقط در صنایعی که زمان تعویض وهزینه تعویض سیل خیلی مهم است بکار برده می شود تا بدین صورت بتوانند در زمان صرفه جویی کرده و در نهایت از ضرر احتمالی ناشی از خاموش شدن خط جلوگیری کنند. از سری مکانیکال سیل های ساخته شده بدین روش می توان به مدل های HGH و Type 3740 اشاره نمود.
مکانیکال سیل کارتریجی (cartridge seals)
آب بند های کارتریجی طوری طراحی می شوند که کلیه قطعات در داخل کارخونه بر روی سیل سوار می شود. بنابر این نیاز به هیچگونه تنظیمی ندارند. تنها کار لازم این است که بر روی سیستم نصب شوند. البته با اینکه نصب نوع کارتریجی بسیار ساده تر از سایر انواع آب بند ( مکانیکل سیل) می باشد ولی در نهایت برای نصب بهتر است از دفترچه راهنمای نصب محصول استفاده شود. از این نوع فیبر و فنرها در پمپ ها برای جلوگیری از نشت مایع به قسمت موتور الکتریکی استفاده می شود. در حقیقت این مدل هم از ۲ قسمت ثابت و چرخان تشکیل شده است که هرکدام دارای یک فیس صاف و دقیق هستند که در زمان کار بیشترین امنیت را ایجاد می کند. از سری محصولات این مدل می توان به سری Cartex اشاره نمود.
آب بند دوتایی (Double seal)
از این نوع مکانیکال سیل در مواقعی که فشار کاری بالا باشد و یک عدد سیل جوابگوی کار نباشد استفاده می گردد. نحوه کار مکانیکال سیل بورگمن بدین صورت است که آب بند دوم را به عنوان پشتیبان پشت به پشت (Back to Back) با صورت به صورت (Face to Face) و یا به صورت پشت سر هم به فیبر و فنر اول وصل می کنند تا بتواند فشار مایع را تحمل و از نشت مایع جلوگیری نماید. از این نوع سیل بیشتر در صنایع که فشار مایع بالا می باشد استفاده می شود.
محل قرارگیری مکانیکال سیل
همانطور که گفته شد مکانیکال سیل از ۲ قسمت تشکیل شده که قسمت اول بر روی بدنه پمپ و قسمت دوم بر روی شفت و محور موتور نصب می گردد. می توان گفت که علیرغم تمام تفاوت ها و تنوع زیادی که در سیل ها وجود دارد در نهایت به همین ۲ قسمت ساده خلاصه می شوند.
قسمت ثابت را بر روی بدنه پمپ بسته و قسمت متحرک بر روی شفت بسته می شود.
برای توضیح بیشتر باید بگیم که هدف اصلی از مکانیکال سیل در پمپ ها جلوگیری از نشت مایه به شفت و موتور می باشد. انتخاب مکانیکال سیل مناسب برای هر نوع مصرف و هر نوع پمپ می تواند طول عمر پمپ پمپ را بالا ببرد و از همه مهمتر می توان ایمنی محیط کار را فراهم نماید. خرابی سیل ها معمولا یکی از دلایل اصلی خرابی پمپ ها می باشد.
برای تعویض مکانیکال سیل ابتدا برق را قطع کنید سپس جلوی مایع ورودی به پمپ را بگیرید و در مرحله سوم درب قسمت جلویی و پمپ را باز کنید. در این مرحله باید پروانه رو از دستگاه خارج کرده تا بتوانیم به مکانیکال سیل دسترسی داشته باشیم. حالا وقت جدا کردن سیل است. سیل را در بدنه و از محور اصلی خارج کرده و آب بند جدید را جایگزین آن کنید و در نهایت تک تک مراحل بالا را از آخر به اول انجام دهید و پمپ را ببندید.